Städa som proffsen – 4 smarta tricks

Tycker du att städning är ett tråkigt och tidskrävande moment? Du är garanterat inte ensam. Många drar sig för att städa men med smarta metoder kan man göra det både roligt och tidseffektivt. Många av knepen skulle till och med få personalen på en städfirma att häpna och du kommer kunna titulera dig som ett riktigt städproffs med dessa tricks och tips.

Fönsterskrapan
Kanske har du en skrapa som du använder när du putsar fönstren eller skrapar undan vatten i badrummet efter dusch. Denna är mer användbar än vad dom flesta vet och kan användas för att få bort smuts, damm och kanske framförallt djurhår från möbler och mattor.

Kanske har du en hund som ligger på soffan ibland och lämnar efter sig hår som är svårt att få bort med dammsugaren. En städfirma och andra städproffs har ofta speciella behov och går ibland på skönhetssalong göteborg damsugarmunstycken men det går alltså minst lika bra med en skrapa.

Våtservetter
Har du små barn hemma har du förmodligen också våtservetter. Har du inga barn är det en god idé att köpa hem några paket, förslagsvis ett att ha i badrummet och ett i köket. Vanliga våtservetter är nämligen utmärkta att torka av dom flesta typer av ytor med och har dessutom förmågan att ta bort smuts och fläckar.

Dessutom är dom billigare än rengöringsservetter, microfiberdukar och speciella medel som en städfirma använder sig av när dom torkar på olika ytor.

Uppifrån och ner
Ett tips som faktiskt är hämtat från en städfirma och värt att ta efter är att alltid städa uppifrån och ner, istället för tvärtom. Har du till exempel börjat städningen med att dammsuga, för att sedan torka av hyllor, bord och andra ytor längre upp kommer mycket damm och smuts att falla ned på golvet och du kommer även få avsluta med att dammsuga.

Så – börja längst upp och avsluta längst ned, ett enkelt tips att bära med sig om man vill städa som ett proffs.

Använd ättika
Inget rengöringsmedel hemma? Då kanske du tänker att det är en ursäkt att slipp städa men det går faktiskt lika bra att använda ättika i dammhinken som något annat medel. Ättika tar nämligen bort både kalk, fett, smuts och bakterier och det är betydligt mer miljövänligt än andra produkter.

Man behöver inte jobba på en städfirma för att kunna städa som ett proffs, och man behöver definitivt inte den typen av utrustning dom använder sig av för att få ett rent och fräscht hem. Det ska vara enkelt och roligt att städa – inte krångligt och överväldigande.